En blogg om den 10:e och sista årliga maskeraden.

söndag 10 februari 2008

Andlig Odling

Många mejlar in och frågar "Vad är kultursöndag för något?" Många av mejlens övriga innehåll har gjort att det känns viktigt att vi förklarar det här grundligt. Vi börjar med att spjälka upp begreppet i två delar, kultur och söndag. För att förstå vad kultursöndag är är det viktigt att man vet vad dom här orden betyder.


Kultur används främst i betydelsen människors andliga odling: för de konkreta former och begreppsliga understrukturer som denna tar sig uttryck i, eller i en generell betydelse "ett sätt att leva". Den andliga odlingen manifesterar sig i språk, traditioner, religion, estetiskt skapande och kreativa uttrycksformer (konst, litteratur, teater, maskerader med mera), teknologi och annat som bildar en kollektiv identitet. Ett samhälles kultur tjänar som förmedlare och upprättare av samhällets moral och värderingar till individen. Kultur kan särskilt inom antropologin och arkeologin även avse en civilisation i sig, ett samhälles symbolvärld, och de mönster, uttryck och former som bibehåller dessa. I denna betydelse hör "kultur" nära samman med begreppsvärlden och samspelet mellan människor. I ett mer individuellt sammanhang, att någon är kulturell, betyder det dock att vederbörande är kreativ, bildad och intresserad av kulturella uttryck i form av till exempel konst.

Söndag är en veckodag som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska solgudinnan Sol, som även kallades Sunna eller Sunne. På fornnordiska hette dagen sunnudagr (Sols dag). Söndag kommer efter lördag och före måndag. I den svenska almanackan är söndag numera veckans sjunde och sista dag, sedan detta blev internationell standard 1972, men i både traditionell judisk och kristen tideräkning är den däremot veckans första dag.


Sammanfattningsvis kan sägas att kultursöndag alltså är en veckodag som ägnas åt andlig odling. Själv tänkte jag kolla Manchesterderbyt.


2 kommentarer: