En blogg om den 10:e och sista årliga maskeraden.

fredag 24 augusti 2007

Brakskiten - så började det...

Vi tar det från början.

Det är hösten 1999. Mårten, Andreas och Axel sitter och fikar på Billströms konditori. Dom är ett kompisgäng i kris. Flickvännerna har skenat iväg, kompisar dragit och det är osäkert om sammanhållningen i gruppen överlever i ett år till. Gänget behöver en braksuccé. Något utöver det vanliga.
- Vi kanske skulle ordna en maskerad och kalla den Brakskiten, säger Andreas.
- Det ska vi, säger Mårten.
- Inget tema ska det vara, säger Axel
Idén tar form direkt. För 1000 kr köper kompisarna öl, cider och vin. Dom gör snittar, färskost och köper chips och nötter. Festlokalen bokas.
- På många sätt är Brakskiten det ultimata fest-konceptet. Man blandar kostymer, musik, samtal, alkohol och där finns ett överraskningsmoment, säger Andreas.
Den 17 november 1999 har kompisarna stor presskonferens på gården på Södermalm i Stockholm. Höstens nya festidéer presenteras av en Mårten Wessel i tropikhatt.
- Det är en variant av "Maskeradbalen" (Verdis opera) och "Fira med Ferris" säger han stolt.
Aftonbladets reporter Jan-Olov Andersson reagerar på upplägget då jämförelse av festdeltagares kostymer kan leda till fiendskap mellan festdeltagarna. Han frågar om det inte är upplagt för tragedier.
- Tragedier är ett enormt starkt ord. Men vi räknar med spänningar inom gruppen, säger Mårten.
Den 28 november 1999. "Brakskiten"-inbjudan har ännu inte skickats ut när "tv-kändisen" Gunnar Bernstrup rasar mot arrangemanget..
- Det har ett fascistiskt upplägg. Det vore bra om det stoppades, säger han.
Några veckor senare varnar docent Inga Sonesson i Dagens Nyheter att barn kan ta skada av Brakskiten. Men det är bara en försmak av det som ska komma. En person som är bekant med "Brakskiten"-gänget har inte fått någon inbjudan. Han förstår inte varför han inte blivit inviterad och det plågar honom. Till slut orkar han inte längre. Han säger upp bekantskapen med Brakskitengänget.
- Han kunde inte släppa det. Det var bara "Brakskiten, Brakskiten Brakskiten". Har jag gjort bort mig? Varför får jag inte komma? frågade han sig själv enligt en vän som vill vara anonym.
Uppsägningen av bekantskapen får Aftonbladets krönikör Annika Sundbaum-Melin att direkt kräva att festen ska läggas ner. Brakskitens festkommité har krismöten i stort sett varje dag. Ett par dagar före första festen begär några maskeradmotståndare via advokat att hela Brakskitenfesten ska läggas ner.

Lördagen den 10 december 1999 hålls den första Brakskitenfesten någonsin. Alla som inte blivit bjudna blir rasande, kritikerna spyr galla och experterna varnar ännu en gång för skador på barn. Axel Haglund upplever tiden som surrealistisk.
- När jag åkte tunnelbana till jobbet på morgonen stod det på löpsedlarna att jag var fascist. Jag fick upp ögonen för vilken oerhörd makt tidningarna har när de sätter igång på allvar, säger han i boken "Brakskiten-fabriken".
Mårten väljer till slut att stoppa "Brakskiten" år 2001. Amerikanskan Liz hyrs in för att göra om organisationen kring festen i ett desperat försök att mildra de kritiserade inslagen.
Brakskiten-deltagarna själva försvarar dock Brakskiten i en gemensamt undertecknad artikel på DN Debatt. "Vad som förts fram stämmer inte med våra upplevelser av tiden i festlokalen", skriver de. Mårten är vankelmodig. Ska Brakskiten verkligen fortsätta år efter år?
- I ett läge var det en hårsmån från att Mårten lagt ner Brakskiten, har Andreas berättat.
Men efter några veckor tar Mårten sitt avgörande beslut. "Vi kör!"
- Det var modigt. Vi var jäkligt oroliga att Brakskiten skulle läggas ner, säger Axel.
År 2002 gör nya snällare Brakskiten comeback.
- De reaktioner som kom var oväntade för mig. Och det visar väl att det är något i den svenska folksjälen som jag som dansk inte förstår, förklarar en av kritikerna.
Samtidigt börjar kritikerna - och publiken - vända. Plötsligt älskar alla Brakskiten. Mårten och hans kompisar blir folkhjältar. Alla älskar formatet - och Brakskitenexplosionen har börjat. Och Brakskitengänget får sin revansch. Man kan lätt påstå att "Brakskiten" tog oskulden på festdeltagarna. "Svensk Maskeradfest" fick efterföljare i hela världen. År 2006 kom över 100 personer på Brakskiten. Och succé-konceptet har kopierats i en mängd varianter. Mårten jobbar idag som frilansare. Han är lite frågande till det han åstadkommit med "Brakskiten".
- Man undrar ibland om man borde ha varit med och startat den här trenden. Fast mycket handlar ju om att konceptet utförs, säger Mårten. Samtidigt fortsätter "Brakskiten" att skapa rubriker i Sverige. I alla fall ett år till...

/Artikeln är saxad utan tillstånd från en känd kvällstidninig.

3 kommentarer:

Frida sa...

Har inte du ett jobb?

Axel sa...

Svaret på den frågan är både ja och nej. Inget att göra på jobbet asså.

Maja K Z sa...

du är ju inte klok! men det tackar vi för. jag och han bredvid som skrattade gott åt denna fantastiska artikel.