En blogg om den 10:e och sista årliga maskeraden.

fredag 29 juni 2007

Fågeldansen

Brakskiten var en succé redan första året den arrangerades 1999. Massvis med lustigt utklädda vänner och bekanta dök upp och dansade hela natten. Legenden säger att det var ett speciellt musikstycke som fick gästerna att bli alldeles särskilt lyckliga - Fågelsången med Curt Haagers



Till "Fågelsången" brukar man dansa fågeldansen. En beskrivning av fågeldansen från internet lyder:

"Festlig dans för alla tillfällen. De dansande följer ett mycket tramsigt rörelsemönster till en svängig tysk melodi. En dans för gammal som ung, men förmodligen roligast efter några glas."

År efter år har det varit en given succé på dansgolvet när fågeldansen gått igång. Det är som att melodin fångar essensen av vad Brakskiten handlar om. Det bör kanske nämnas att det är väldigt få bland gästerna som till vardags lyssnar på Oom-pah musik, men när det är Brakskit, ja då får man plötsligen vara någon annan för en kväll. Ett år, jag tror det var år 2000, så spelades singeln inte mindre än 5 gånger på rad, varav en gång på 33 varv. Fågelsången spelades in 1981 och finns med på skivan "Dansa Kvack Kvack". 1984 hade Fågelsångensingeln sålt diamant.

Curt Haagers svenska version är en snarlik kopia av det schweiziska originalet Der Vogerltanz . Värt att notera är att kompositören Werner Thomas komponerade melodin redan 1963. På engelska kallas låten för "The Chicken Dance", på finska för Tiputanssi,på franska La danse des canards och på italienska Il ballo del qua qua.

Ett lite besvärande faktum är dock att till och med flera i arrangörsstaben ännu inte lärt sig rörelserna riktigt. Här på Brakskiten '07 drar vi nu därför igång en utbildningsserie som kommer heta Fågeldansskolan. Håll dig uppdaterad på brakskiten-bloggen så kommer lektion 1 inom kort.

2 kommentarer:

Andreas sa...

intressanta fakta.alla blir glada när den liras,lite som chevy ridin high förra midsommar

Anonym sa...

Jo, det finns många likheter. Chevy Ridin High-dansen är också ganska tramsig, men smittande.