En blogg om den 10:e och sista årliga maskeraden.

måndag 1 oktober 2007

Snabbanalys

Mårten Wessel, Arkitekt och redaktionschef på Brakskiten, även expert på pressetik och ungdomars villkor på nätet, svarar på frågor om den senaste tidens debatt om nätmobbing på Brakskiten.

Mårten, du har inte synts till på Brakskiten särkilt mycket på sistone, stämmer det att det beror på det omfattande strömavbrottet i Vasastan i eftermiddags?
- Ja.


Är inte hela den här diskussionen om nätmobbing på Brakskiten lite överdriven?
- Nej det tycker jag faktiskt inte. När jag i eftermiddags gick in på bloggen för första gången sedan strömavbrottet blev jag äcklad av den råa, narcissistiska, svinaktiga, iskalla och hjärtlösa tonen i många inlägg. Det kan inte finnas nån annanstans där man får sitta och håna sina kompisar offentligt och bli applåderad för det. Tryckfriheten är något av det vackraste vi har, men det kräver ju både ansvar och omdöme, vilket uppenbarligen saknas helt och hållet på den här bloggen.

Intressant. Känner du något personligt ansvar till att Brakskiten har utvecklats i denna riktning?
- Det har blivit tydligare och tydligare att det ställer till med problem att ha en sån här utmanande blogg, både internt och externt. Det är svårt att hantera den här typen av blogg under ett traditionellt utgivarskap. Alla har sitt ansvar, även du Fredrik.


Jo, med facit i hand känner man ju sig lite dum.
- Som förälder skulle man inte låta sitt lilla barn springa rakt ut på en trafikerad motorväg, men på nätet lämnar man dem vind för våg att göra precis vad de vill. Det tycker jag är konstigt.

Ja, det är konstigt (lång paus).
- 80 procent av alla föräldrar spelar aldrig dataspel. De saknar alltså fullständigt möjlighet att förstå sina barn. Och då ligger det nära till hands att ta till mobbing och liknande metoder. Man måste ha förståelse för att det här med nätet inte alltid är det som den äldre generationen växte upp med.

Spännande. Är det alltså dags att lägga ner bloggen nu?
- Det är en fråga vi måste ta upp tillsammans i så fall i ledningsgruppen. Men med lite vatten under broarna och kontrollerat utrymme för de som känner sig kränkta tror jag att det här kan blåsa över ganska snabbt.

Så ni ska alltså inte lägga ner bloggen?
- Nej.

Fredrik

2 kommentarer:

Jakob sa...

Jag la ner "Mittstim" igår. Lägga ner blogg is the new black!

Axel sa...

Din analys är nog korrekt Mårten. Ribban har successivt sänkts. Det är en råare stämning mellan raderna. Den varma atmosfär som präglade de tidiga inläggen är bortblåst. Allt handlar numera bara om snabba garv och vem som ska verka tuffast. Samtidigt speglar detta kanske våra liv och den tid som vi lever i.

Men, att sluta nu vore att ge upp tron på ett bättre liv, en bättre tillvaro för barnen att växa upp i. Det står i vår makt att forma vår egen framtid och vårt eget öde. Att skapa den blogg som vi själva vill ha och trivas med. Så tankefrön och visa upp sådant som är angeläget, som betyder något.