En blogg om den 10:e och sista årliga maskeraden.

tisdag 22 januari 2008

Recension av Netikskarb-dagarna

Jag fann den här recensionen av "Netikskarb-dagarna" av Johan Croneman. Lite överanalyserande kanske, men det är alltid kul med beröm.


I Brakisgängets värld är människan en komisk typ, och en tragisk stackare. Komplett och trasig, glad och sorgsen, gemen, girig och generös. Vi kan räkna upp egenskaper i timmar. Människan är allt, helt enkelt. Vi har humor - några är helt utan. Några är inne, många är ute. Rika, fattiga, utslagna. Några gråter jämt, andra skrattar åt dem som gråter. Helt enkel är ingen människa. Brakisgänget vill inte utesluta några som helst mänskliga sidor eller möjligheter, dom vill betrakta alla tillstånd, vill gärna visa alla rörelser.

Jag skulle kunna förstå dem som säger att vi har sett allt förut, Brakisgängets estetik, deras texter, deras foton, deras infall, deras skämt. Vi har sett det förut och funderat på det rätt länge. En del funderar på vad det är att vara människa varje dag, andra ägnar inte detta en tanke under ett helt långt liv. De har fullt upp med att leva. Och härda ut.

Jag skulle också kunna säga att jag har mycket svårt att förstå dem som säger sig ha sett allt förut. Sanningen är ju den att vi i stort sett har sett allting annat på internet förut, men nästan aldrig just det här. Bara på Brakskiten '08.

Tiotusentals bloggar, med samma slags berättande, samma historier. Så får vi syn på Brakisgängets nya påhitt "Netikskarb-dagarna". Och så påstår vi att det är Braksigänget som upprepar sig. Jag har redan både läst det och hört. Inte så lite bakvänt blir det.

Brakisgängets "Netikskarb-dagarna" är som sagt bitvis mycket roligt. Humorn är - speciell. Ibland fungerar det som ren slapstick, ibland är det roliga subtilt som satan, ibland är humorn rent barnslig. Ibland vill man bara gråta.

Några svackor till trots (ibland har man svårt att se det nya i ett inlägg, "såg vi inte exakt detta för några dagar sedan?") är "Netikskarb-dagarna" något så ovanligt som ett blogg-initiativ som berikar ditt liv. Jo, faktiskt. Man lämnar datorn rikare.

Johan Croneman

7 kommentarer:

Anonym sa...

Efter en sån recension är det svårt att ställa upp honom i gryningen. Eller?

Axel sa...

Klart vi ska rada upp honom i gryningen med tanke på all annan skit han får ur sig.

Anonym sa...

jo,han är knäpp!

Petter sa...

Härligt, kompromisslöst etc. Rada upp honom så fort dagen gryr igen! Om det behövs någon slags sekundant är det bara att ni hör av er. Jag är oftast ledig i gryningen.

Axel sa...

Ska vi ta det till helgen? I gryningen på Söndag. Jag föreslår Gärdet. När är det solen går upp nuförtiden? Skulle vara skönt om man han med en sovmorgon innan. Så man är utvilad och så.

Stefan sa...

Kultursöndagen börjar väl nån gång efter lunch va? Men om man ser till att klara av det här med kritiken före lunch så lär väl alla bli glada?

Axel sa...

Ja visst ja, vi ska ju ha kultursöndag på söndag. Passar väl perfekt att peppra Croneman med massa frågor först och sen glida på Juan Pedros utställning.