En blogg om den 10:e och sista årliga maskeraden.

lördag 1 september 2007

Inför Nimrods Vernissage idag

Brakskiten '07 har kritiserats för att vara ett alltför intellektuellt organ. En allvarlig kritik, kan tyckas, mot en blogg som ständigt försöker "sänka ribban" för vad som får publiceras. En dag som idag är vi emellertid tvingade att falla in i det intellektuella tonfallet igen. Detta med anledning av ateljéföreningen Nimrods vernissage senare ikväll. Vi måste nämligen informera besökare om Stendahls Syndrom.

En av många författare som skildrat kärleken är Henri Stendhal (1783–1842) bl a i boken »Om kärleken«. Stendhal var en sällsynt god iakttagare och beskrivare av mänskliga känslor. Han har, vilket är ovanligt för en skönlitterär författare, fått ge namn åt ett syndrom – Stendahls syndrom, som är en form av panik- attacker utlösta av överväldigande upplevelser. Det är viktigt att ha detta i åtanke i samband med konstutställningar som Ateljéföreningen Nimrods idag. Stendahl liknar dessa överväldigande upplevelser vid förälskelse och kärlek. Det utlöser akut hjärtklappning och vimmelkantighet. I svårare fall tillstöter förvirring och hallucinationer. Risken för Stendahls syndrom sägs vara konst av särskilt exceptionell skönhet, eller bara konst i stora kvantiteter. Båda dessa attribut kan tillskrivas Nimrods utställning och den får därför betraktas som en högriskutställning. Det ska dock inte avskräcka besökare att komma, Stendahl såg starka paralleller till upplevelsen av häftig kärlek. Stendahl beskriver kärlekens olika faser. Först kommer beundran, sedan tanken på att få njuta av den älskades kyssar, sedan hoppet, därefter »kristalliseras« kärleken. Sedan kommer dock ofta tvivlet, så kan kärleken komma att besvaras och andra »kristalliseringen« sker. Man måste betänka att kärlek är en process som sker inom en människa och som inte alltid besvaras av föremålet ifråga. Det räcker sålunda inte med att det säger klick hos en person, det måste säga klick/klick. Den uppmärksamme läsaren ser naturligtvis likheten med den känslomässiga utveckling som beskrivs i Andreas Nyströms 62 Kostymtips.

Hursomhelst, nu är ni varnade. Som vanligt är adressen Tulegatan 34. Orange garageport. Ni ringer på och så öppnas porten. Lördag 1 september. Från 1600. Välkommen.

3 kommentarer:

Petter sa...

Tack för hjälpen! Jag förstår inte hur det gått till, men vi hade ju faktiskt glömt att varna. Organisationen och nätverken växer. Det är dags att se över rutinerna.

Jakob sa...

Det är en sannerligen en högriskutställning. Det hlea blir inte bättre av att jag drar med mig ett ganska stort kategori c-följe. Det kommer bli stökigt...

Axel sa...

Riktigt stökigt. Mitt crew kommer vara helt bäng. Om vi över huvudtaget lyckas ta oss dit.